Satele care formează comuna Belcești sunt așezate de o parte și de alta a râului Bahlui, la o distanță de 44 de km de Iași și 23 km de orașul Hârlău. Cele 8 sate ale comunei sunt: Ciorani, Valeni, Rusi, Tansa, Munteni, Liteni, Ulmi și Satu Nou, dar nici unul din ele nu poartă numele de Belcești.
In documentele moldovene volumul I, pag. 113 – 114 de M. Comanescu se face precizarea ca denumirea de Belcesti ar veni de la cuvantul stravechi “Belci” care inseamna alb. In D.I.R., Veacul al XVI-lea - A Moldova par. 104, Petru Schiopu daruieste comuna Belcesti manastirii Galata. Intre cele 8 biserici construite de-a lungul timpului in comuna noastra se afla si Biserica cu hramul “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” situata in satul Ciorani.
Este zidita din piatra pana la ferestre apoi din caramida. Are o turla deasupra pridvorului si este acoperita cu tabla avand forma de corabie. Despre ctitorul bisericii aflam din pisanie ca “aceasta Sfanta Biserica cu hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil s-a zidit din temelie de catre Aga Manolache Caminaru si sotia sa Elena la anul 1860 si s-a terminat in anul 1862, sfintita in ziua de 8 noiembrie”. Aga Manolache era la acea vreme (1860) seful politiei si prefect de Iasi. Interiorul si catapeteasma au fost pictate in anul 1921 preot la acea vreme fiind Ioan Ionescu. Numele pictorului a ramas necunoscut scrierea folosita fiind cea chirilica. Pictura originala nu s-a pastrat decat partial, in anul 1974 ea fiind repictata in tempera grasa, preot fiind Nicolae Rusu. In urma cutremurului din anul 1977, cat si a celui din anul 1990 Biserica a avut mult de suferit atat in interior cat si in exterior. Incepand cu anul 1988 – 1989 se consolideaza exteriorul, acoperisul si turla si se face in praf de marmura sculpatata, sub pastoria preotului Mihai Zaharia. Din cauza fisurilor de la cupolele din interior am fost nevoiti ca in toamna anului 1992 sa facem reparatii capitale si in interior. Astfel sau inaltat cupolele de la 4 la 9 metri s-au pus geamuri de metal in exterior, s-au inlocuit dusumelele, s-au turnat mozaicuri s-a adaugat usa la Sfantul Altar si s-a ridicat un nou cafas. Dupa decaparea tencuielilor vechi s-a pregatit terenul pentru noua pictura in fresca ce a inceput in toamna anului 1994. Pictura s-a realizat de catre pictorul Muraru Virgil. Catapeteasma s-a poleit in folie de aur si Biserica cu pictura noua in fresca a fost resfintita la 20 iulie 1997 de catre I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. In acesta Sfanta Biserica, printre preotii care au slujit, amintim: preot Gheorghe Movilescu (+1916), preot Ion Popovici, preot Ioan Ionescu (+1963), preot Iosif Tincoca, preot Gheorghe Suhan (+1960), preot Vasile Partenie (+1989), preot Rusu Nicolae(+2012).
Biserica nu este monument istoric.
De la 1 septembrie 1982, parohia este pastorita de preotul Zaharia Mihai , care este si actualul preot al parohiei.